TRIMEX WMS  
Dodatkowe produkty  
  Nopalin  
  Citrimax & Chromium  
  AC Zymes  
  Chromium Max  
Maksymalny efekt  
Dieta  
  zgodna z grupą krwi  
  rozdzielna  
Typy budowy ciała  
Oczyszczanie  
Ocean 21
Liquid Chlorophyll
ParaProteX
Pure Yucca
Detox Patch - plastry
Stres a odchudzanie  
Rhodiolin
Stress Management
Miażdżyca a odchudzanie  
Cukrzyca a odchudzanie  
Pomoc w trawieniu  
  Digestive Enzymes  
  Meal Time  
   



..."Jadło i picie są źródłem energii życiowej. Różne substancje mają różne , niekiedy całkowicie przeciwstawne natury. Bezmyślne łączenie potraw, będące skutkiem nieznajomości ich natury, zakłóca naturalny rytm pracy narządów wewnętrznych, co w krótkim czasie prowadzi do groźnych następstw. Tak więc ci, którzy pragną żyć w dobrym zdrowiu, muszą starannie unikać takich błędów.
                                                                                     /Chia Ming/


 Dlaczego niewłaściwie dobrane produkty mogą szkodzić zamiast dostarczać potrzebnej energii ?

           Wyobraźmy sobie nasz tradycyjny polski obiad kotlet schabowy z ziemniakami. Nasz żołądek otrzymuje porcję białka zwierzęcego (mięso), aby skutecznie go strawić musi  wydzielać pepsynę. Wiadomo, że pepsyna może działać jedynie w środowisku  kwaśnym w obecności kwasu solnego. Teraz wyobraźmy sobie, że właśnie zjedliśmy ziemniaka lub kawałek chleba lub jakikolwiek inny produkt zawierający węglowodany lub skrobię, już w czasie jego przeżuwania do śliny wydzielana jest ptialina i inne enzymy o odczynie zasadowym. Aby skrobia została strawiona musi w żołądku panować środowisko zasadowe.
        Możemy sobie wyobrazić co dzieje się w żołądku, kiedy dochodzi do jednoczesnego trawienia białka i skrobi. Kwaśne i zasadowe soki trawienne wydzielane są jednocześnie i szybko się neutralizują, pozostawiając w żołądku słaby, wodnisty roztwór, który nie jest w stanie należycie strawić białka, ani skrobi. Ponieważ w przewodzie pokarmowym obecne są bakterie dochodzi do rozkładu białka i fermentacji skrobi. 
        I właśnie rozkład i fermentacja są główną przyczyną wszelkiego rodzaju dolegliwości układu trawiennego  takich jak gazy, zgaga, kurcze żołądka, wzdęcia zaparcia, cuchnący stolec, krwawienie hemoroidów, zapalenie okrężnicy itp. Rezultatem źle dobranych połączeń pokarmowych są inne objawy zaliczane do symptomów alergii takie jak : wysypka, pokrzywka, bóle głowy, mdłości ich powodem jest przedostanie się toksycznych produktów rozkładu i fermentacji do krwi.
Aby zapobiec fermentacji i gniciu możesz uzupełnić swoją dietę stosując suplementy zawierające enzymy Digestive Enzymes lub Meal Time.

Przy przygotowaniu posiłków kieruj się kilkoma zasadami:

Zasada numer1   Białko i skrobia
Produkty bogate w białko, takie jak mięso, ryby, jaja i sery, oraz produkty bogate w skrobię, takie jak chleb, ziemniaki i ryż, zawsze jedz osobno. Tak więc na śniadanie jedz albo grzankę, alko jajko, na obiad albo ziemniaki, albo mięso. 
Najbardziej wskazane jest spożywanie produktów bogatych w skrobię w połączeniu z niekwaśnymi owocami i świeżymi, surowymi lub lekko ugotowanymi warzywami. Jeżeli lubisz ziemniaki, makaron albo ciastka, niech stanowią one Twój cały posiłek, do którego nie powinieneś dodawać jajek, mięsa ani sera.

Zasada numer 2   Białko i białko
Różne białka wymagają różnych sposobów trawienia. Na przykład mleko jest poddawane najsilniejszemu działaniu enzymów w ostatniej godzinie trawienia, mięso w pierwszej, a jaja gdzieś w środku.
W ramach jednego posiłku jedz tylko jeden rodzaj białka. Unikaj takich połączeń, jak mięso z jajami, mięso z mlekiem, mięso z serem. Aby zapewnić organizmowi pełen zestaw aminokwasów, przy kolejnych posiłkach uwzględniaj różne rodzaje białka.

Zasada numer 3  Skrobia i kwas
Jeśli wraz ze skrobią spożywasz produkty kwaśne takie jak pomarańcze, cytryna lub ocet w jamie ustnej nie wydziela się ptialina i skrobia trafia do żołądka bez niezbędnych do prawidłowego trawienia soków zasadowych co umożliwia bakteriom rozpoczęcie fermentacji.
Skrobię i kwasy spożywaj osobno. Jeśli np. na śniadanie zjadłeś grzankę albo płatki zbożowe, daruj sobie sok pomarańczowy i jajka. Do ryżu i makaronu nie dodawaj octu i białka.

Zasada numer 4  Białko i kwas
Skoro do trawienia białek potrzebne jest środowisko kwaśne, wydawałoby się, że produkty kwaśne powinny ułatwiać trawienie białek, ale tak nie jest. Dopływ produktów kwaśnych do żołądka hamuje wydzielanie kwasu solnego, a pepsyna (odpowiedzialna za trawienie białka) działa wyłącznie w obecności kwasu solnego i żaden inny kwas nie może  go zastąpić. Tak więc sok pomarańczowy uniemożliwia prawidłowe trawienie jaj, a dużo octu w sałacie uniemożliwia strawienie kotleta.
W trakcie jednego posiłku nie łącz białek i kwasów.

Zasada numer 5  Białko i tłuszcz
Jak wykazały badania tłuszcz wpływa hamująco na wydzielanie soków żołądkowych. Po spożyciu tłuszczu stężenie kwasu solnego i pepsyny w  żołądku poważnie spada na dwie do trzech godzin. Opóźnia to trawienie białka spożytego razem z tłuszczem, jednocześnie umożliwiając bakteriom gnilnym swoje działanie. To dlatego tłuste mięso, takie jak boczek, lub chude mięso, ale smażone na głębokim tłuszczu zalega w żołądku jeszcze kilka godzin po spożyciu. Białko i tłuszcz jedz oddzielnie. Jeżeli już jesteś zmuszony je połączyć, jedz jednocześnie dużo surowych warzyw, które pomagają w ich trawieniu i ułatwiają tranzyt jelitowy. Wśród tłuszczów należy wystrzegać się różnych odmian margaryny, jak też wszelkich tłuszczów utwardzonych. Utwardzone, czyli uwodornione oleje roślinne nabierają takich właściwości, że ich trawienie jest możliwe dopiero w temp.250 st. C, czyli są one po prostu niestrawne. Najwartościowszymi tłuszczami są masło i wyciskane na zimno płynne oleje z warzyw i orzechów.

Zasada numer 6  Białko i cukier 
Wszystkie bez wyjątku cukry hamują wydzielanie soków soków żołądkowych. Dzieje się tak dlatego, że cukry trafiają  prosto do jelita cienkiego i tam dopiero ulegają strawieniu i wchłonięciu. W połączeniu z białkiem (np. ciasto po kotlecie) cukier nie tylko hamuje trawienie białka, ale zamiast samo szybko przemieścić się do jelita cienkiego, utyka w żołądku gdzie zaczyna fermentować, i do organizmu przenikają szkodliwe toksyny. Staraj się nie jeść cukrów i białek podczas jednego posiłku.

Zasada numer 7  Skrobia i cukier
Kiedy skrobi towarzyszy w jamie ustnej cukier, ślina wydzielana podczas żucia nie zawiera ptialiny, co uniemożliwia trawienie skrobi, która trafia do żołądka. Co więc, takie połączenie zatrzymuje cukier w żołądku dopóki nie skończy się trawienie skrobi, jest to czas na tyle długi, że dochodzi do fermentacji cukru w żołądku i wydzielania szkodliwych toksyn. Produkty uboczne fermentacji cukrów mają odczyn kwaśny, co dodatkowo opóźnia trawienie skrobi (które odbywa się w środowisku zasadowym). Chleb (skrobia)  masło (tłuszcz) można śmiało łączyć, ale wystarczy dodać łyżeczkę miodu lub dżemu, aby przeszkodzić w trawieniu skrobi zawartej w chlebie. Skrobię i cukier jedz osobno.  dalej>>>

                                                         << 1 , 2 , 3 >>

                                                       
 

top