Chrom
Mangan, Wanad
Dodatkowe produkty  
  Nopalin  
  Citrimax & Chromium  
  Xenaform  
  AC Zymes  
  Chromium Max  
Fat Burners
Maksymalny efekt  
Dieta  
  zgodna z grupą krwi  
  rozdzielna  
Typy budowy ciała  
Oczyszczanie  
Ocean 21
ParaProteX
Pure Yucca
Stres a odchudzanie  
Rhodiolin
Stress Management
Miażdżyca a odchudzanie  
Cukrzyca a odchudzanie  
Pomoc w trawieniu  
  Digestive Enzymes  
  Meal Time  
     


                HYDROKSYCYTRATY HC

            Hydroksycytraty HC są to substancje dość rzadko spotykane w przyrodzie, w swoim składzie podobne do kwasu cytrynowego znajdującego się w pomarańczy lub w innych owocach cytrusowych. Pozyskuje się go z rośliny zwanej Garcinia cambogia pochodzącej z południowych Indii i z Tajlandii, którą od setek lat uzdrowiciele ajurwedyjscy zalecali jako środek ułatwiający trawienie i zmniejszający apetyt. Garcinia jest owocem żółtym lub pomarańczowym wielkości pomarańczy i jest kwaśny. 

             
             W Indiach używa się owocu garcinii jako naturalnego konserwantu i przyprawy do potraw, natomiast w tradycyjnym lecznictwie w Azji Południowej dość często używa się go do leczenia choroby wieńcowej. Hydroksycytraty (HC) zawarte w garcinii regulują szereg ważnych procesów zachodzących w organizmie. Jego działanie polega na zwiększeniu zdolności wątroby i mięśni do przechowywania glikogenu (glikogen- substancja podobna do skrobi, która w zależności od zapotrzebowania organizmu jest przekształcana w cukry proste). Dostarczany w pożywieniu nadmiar kalorii jest magazynowany w mięśniach i wątrobie w postaci glikogenu i w razie potrzeby wykorzystywany .


Po osiągnięciu pewnego poziomu glikogenu mózg wysyła sygnały o głodzie, HC skutecznie powstrzymuje mózg przed wysyłaniem tych sygnałów. Nie dopuszcza do tycia gdyż skutecznie powstrzymuje tzw.lipogenezę czyli przekształcanie węglowodanów w tłuszcz, a więc mniejsza ilość tłuszczu odkłada się w organizmie. Wpływając na naturalne procesy metaboliczne organizmu hydroksycytraty pomagają poskromić apetyt w zupełnie bezpieczny sposób ( w odróżnieniu od środków syntetycznych) gdyż są produktem naturalnym. 


Obecność HC zwiększa podczas posiłku wytwarzanie ciepła przez organizm, dzięki czemu spala on więcej kalorii. Innymi słowy, organizm gromadzi mniej kalorii z otrzymanego pożywienia. Badania wykazały, że w ciągu 8 - 10 godzin po spożyciu HC produkcja tłuszczu spada o 40 do 80%.
Hydroksycytraty mogą zapobiegać chorobom serca dzięki obniżaniu poziomu cholesterolu i trojglicerydów we krwi, które stanowią czynnik ryzyka wystąpienia zawału i udaru mózgu, mogą być pomocne osobom, które mają problemy zdrowotne związane z magazynowaniem glikogenu (cukrzyca).

 

top