Chrom
Mangan, Wanad
Dodatkowe produkty  
  Nopalin  
  Citrimax & Chromium  
  AC Zymes  
  Chromium Max  
Maksymalny efekt  
Dieta  
  zgodna z grupą krwi  
  rozdzielna  
Typy budowy ciała  
Oczyszczanie  
Ocean 21
ParaProteX
Pure Yucca
Stres a odchudzanie  
Rhodiolin
Stress Management
Miażdżyca a odchudzanie  
Cukrzyca a odchudzanie  
Pomoc w trawieniu  
  Digestive Enzymes  
  Meal Time  
     


   
                      
ZIELONA HERBATA

              Ekstrakt z zielonej herbaty jest napojem popularnym w Azji od ponad trzech tysięcy lat. Oprócz walorów smakowych posiada w swym składzie wiele cennych składników leczniczych. W świetle najnowszych badań zielona herbata odgrywa ważną rolę w procesie odchudzania, podwyższa spalanie tłuszczu - termogenezę. Termogeneza to powstawanie ciepła,   które wydziela się w trakcie reakcji chemicznych, podczas których z tłuszczu wytwarza się dwutlenek węgla i woda.  Wytworzone ciepło (energia termiczna) jest wydalane z ciała  wraz z wodą i dwutlenkiem węgla poprzez płuca, skórę i wydzieliny. Skutkiem tego tłuszcz zostaje zamieniony na energię cieplną i "spalony", a my mamy mniej centymetrów w pasie. 
 Ponadto zielona herbata obniża poziom lipidów (tłuszczy) jak cholesterol, szczególnie LDL ("zły cholesterol"). Blokuje utlenianie LDL i w ten sposób zapobiega tworzeniu się blaszek miażdżycowych w naczyniach krwionośnych. 

         
            Zielona herbata podwyższa HDL i obniża poziom cukru i trójglicerydów we krwi. Ogólnie mówiąc, zalety te sprzyjają zmniejszeniu się tkanki tłuszczowej i chudnięciu.
Zielona herbata jest bogatym źródłem polifenoli, związków o szczególnym znaczeniu,  wykazującym skuteczne działanie przeciwrakowe.  

           Polifenole stymulują wytwarzanie ważnych przeciwutleniaczy i enzymów o działaniu detoksykacyjnym (odtruwającym) zabezpieczają organizm przed złym wpływem wolnych rodników. Polifenole są w stanie  zatrzymać reprodukcję komórek rakowych i wyzwolić naturalny proces zaprogramowanej śmierci komórek tzw. apoptozę. Blokują także produkcję pewnego enzymu, urokinazy, niezbędnego dla wzrostu komórek rakowych.  
Korzyści wynikające z picia zielonej herbaty to przede wszystkim spadek masy ciała (pomaga spalać tłuszcze) i ochrona przed chorobami nowotworowymi (skuteczny   antyoksydant).

           Zielona herbata posiada w swym składzie witaminy i minerały, dlatego picie jej uzupełnia ich niedobory w organizmie. Właściwości moczopędne i regulujące procesy trawienne nie tylko łagodzą bóle żołądka i inne związane z nim dolegliwości, ale też przyspieszają wydalanie niepożądanych toksycznych substancji z organizmu. Zielona herbata spożywana regularnie zapobiega nadmiernej krzepliwości krwi oraz obniża wysokie ciśnienie tętnicze.  Pozytywnie oddziaływuje na układ trawienny, nerwowy i sercowo-naczyniowy, chroniąc przed miażdżycą i chorobami degeneracyjnymi.

Nasze serwisy:
Jak wzmocnić odporność
Grzybica
Stres

top