TRIMEX WMS  
Dodatkowe produkty  
  Nopalin  
  Citrimax & Chromium  
  AC Zymes  
  Chromium Max  
Maksymalny efekt  
Dieta  
  zgodna z grupą krwi  
  rozdzielna  
Typy budowy ciała  
Oczyszczanie  
Ocean 21
Liquid Chlorophyll 
ParaProteX
Pure Yucca
Detox Patch - plastry
Stres a odchudzanie  
Rhodiolin
Stress Management
Miażdżyca a odchudzanie  
Cukrzyca a odchudzanie  
Pomoc w trawieniu  
  Digestve Enzymes  
  Meal Time  
Nasze serwisy:
Jak wzmocnić odporność
Grzybica
Stres
 

   
     Pomoc w trawieniu - enzymy

        Bez enzymów trawiennych nasz organizm nie byłby w stanie strawić i wykorzystać pożywienia. To dzięki enzymom dobrze przyswajamy wszystkie znajdujące się w pokarmie składniki odżywcze, potrzebne do sprawnego działania naszego organizmu. 
Naturalnym źródłem enzymów są surowe warzywa, jaja, nie przetworzone mięso i ryby.
        W dzisiejszych czasach najczęściej zjadamy pożywienie przetworzone, z dużą ilością środków konserwujących i niestety często odgrzewanych lub przygotowywanych w kuchenkach mikrofalowych. Taka żywność nie zawiera enzymów, pożywienie pod tym względem jest martwe. Często dziwimy się skąd wzdęcia, gazy, nieregularny stolec, zaparcia. Jeśli w naszym organizmie będzie brakowało któregoś z enzymów efektem będą właśnie wymienione powyżej zaburzenia trawienia. Ponieważ każdy enzym bierze udział w przetwarzaniu określonych substancji odżywczych, jeden enzym nie może zastąpić drugiego.
        Trawienie, jako część procesu metabolicznego, odgrywa podwójną rolę. Z jednej strony, rozkłada złożone substancje pokarmowe: węglowodany, tłuszcze i białka do związków prostych, aby w ten sposób mogły zostać wchłonięte i następnie wykorzystane do rozwoju organizmu oraz produkcji energii. Z drugiej strony, będąc częścią systemu obrony z pomocą kwasu solnego zabija zarazki i zapobiega reakcjom alergicznym.

        
      Proces trawienia rozpoczyna się już w jamie ustnej.
Tutaj w czasie żucia pokarm jest mieszany ze śliną, wydzielaną przez gruczoły ślinowe. Ślina zmiękcza pokarm i sprawia, że łatwiej go połknąć. Ponadto, dzięki enzymowi ptialinie, ślina rozpoczyna trawienie węglowodanów. W jamie ustnej zachodzi również proces odkażania.
Chociaż główny etap trawienia przypada na odcinek jelita cienkiego, to obróbka enzymatyczna zachodzi także w żołądku. Tutaj białka, zawarte w treści pokarmowej, są poddawane trawiącemu działaniu soku żołądkowego. Obecny w nim kwas solny dezynfekuje pokarm i zapewnia kwaśne środowisko, w którym uaktywnia się enzym rozkładający białko- pepsyna. 
         W jelicie cienkim znajduje się kompleks enzymów trawiących białka , które są aktywne w środowisku zasadowym. obok trawienia białek, węglowodanów (za pomocą amylazy, laktazy, maltazy i sacharazy) oraz tłuszczów (lipazy) w jelicie cienkim odbywa się również wchłanianie rozłożonych substancji. Wszystkie te enzymy są częściowo produkowane przez trzustkę, a częściowo przez błonę śluzową jelita. 

 
        Trawienie jest jedną z fizjologicznych funkcji , która potrzebuje  najwięcej energii, na drugim miejscu najwięcej energii pochłania proces eliminacji produktów ubocznych i toksycznych czyli odtruwanie organizmu.
W sytuacji, gdy odżywiamy się niewłaściwie, głównie pokarmem przetworzonym ubogim w enzymy, błonnik i inne naturalne substancje, jemy na raz zbyt duże porcje lub regularne spożywamy przekąski, tracimy tak dużo energii na procesy trawienia, że nie będziemy mieli ani wystarczająco dużo czasu, ani energii na eliminację produktów ubocznych i oczyszczenie organizmu.

To dlatego produkty uboczne zalegają w naszym organizmie, zatrzymując sól i wodę, co prowadzi do przyrostu masy ciała. Kalorie, nie spalone w wyniku zwolnionego tempa metabolizmu, prędzej czy później zgromadzą się w postaci nadmiaru tkanki tłuszczowej.

         Uzupełnianie enzymów w postaci suplementacji często jest bardzo pożądane i przynosi ulgę w wielu dolegliwościach przewodu pokarmowego. 
       Dostarczone enzymy są ogromną pomocą dla naszego organizmu zwłaszcza w okresie biesiadowania w czasie świąt i różnych uroczystości, podczas których mieszanie różnych potraw daje duży dyskomfort ze strony przewodu pokarmowego. Enzymy przynoszą ulgę osobom w każdym okresie życia (ze względu na pożywienie), a zwłaszcza osobom starszym u których niedobory enzymów trawiennych w wyniku starzenia się organizmu są duże, powodują one nieprzyjemne objawy, a z czasem mogą doprowadzić do poważnych chorób.
          Produkty  Digestive Enzymes  i Meal Time zawierają enzymy, które ułatwiają trawienie, a zapobiegają gniciu i fermentacji pożywienia w naszym organizmie. 
Produkty te zawierają substancje wyłącznie pochodzenia roślinnego i umożliwiają trawienie wszystkich rodzajów żywności. 
więcej >>>

   
 

top