TRIMEX WMS  
Dodatkowe produkty  
  Nopalin  
  Citrimax & Chromium  
  AC Zymes  
  Chromium Max  
Maksymalny efekt  
Dieta  
  zgodna z grupą krwi  
  rozdzielna  
Typy budowy ciała  
Oczyszczanie  
  Ocean 21  
Liquid Chlorophyll
                    nowość!!!
  Pure Yucca  
  ParaProteX  
Detox Patch - plastry
                   nowość!!!
Stres a odchudzanie  
Rhodiolin
Stress Management
Miażdżyca a odchudzanie  
Cukrzyca a odchudzanie  
Pomoc w trawieniu  
   

  
  Cukrzyca epidemia XXI wieku

   Co to jest cukrzyca?                          Stopa cukrzycowa (czytaj) >>

Cukrzyca jest chorobą , w której dochodzi do zaburzeń poziomu glukozy we krwi (zaburzeń gospodarki węglowodanowej), spowodowanych niedoborem insuliny lub jej nieprawidłowym wykorzystaniem przez komórki.
Insulina jest hormonem wytwarzanym w trzustce, jest niezbędna do aktywnego transportu glukozy do wnętrza komórek oraz jej wykorzystania m.in. w celach energetycznych. 
Cukrzyca może pojawić się albo w wyniku niewystarczającej produkcji insuliny - niedobór ilościowy ( Typ I ),  albo wtedy , kiedy ilość insuliny jest wystarczająca, jednak nie pracuje skutecznie - jest to niedobór jakościowy lub funkcjonalny ( Typ II).

  Typ I czyli cukrzyca insulinozależna  (IDDM), określana jako cukrzyca "młodzieńcza", wywołana jest uszkodzeniem trzustki (zniszczeniem komórek beta wysp Langerhansa trzustki), co osłabia jej zdolność do produkcji insuliny.
  Typ II znacznie bardziej rozpowszechniony czyli cukrzyca insulininiezależna (NIDDM) - zwana również cukrzycą dorosłych powstaje w wyniku upośledzonej odpowiedzi tkanek obwodowych na działanie insuliny. Inaczej mówiąc insulina nawet  o podwyższonym poziomie krąży we krwi jednakże komórki nie reagują na nią. 
Jednym z głównych zadań insuliny  jest promowanie przyswajania glukozy  przez mięśnie i wiele innych tkanek.

      Proces ten nazywa się obwodową utylizacją glukozy. Jeśli insulina nie pracuje skutecznie , po posiłku poziom cukru we krwi zostaje nienormalnie podwyższony.  Jest to nietolerancja glukozy.

Glikemia na czczo (poziom cukru we krwi ) u osób zdrowych  pozostaje dość stała przez całe życie. Jednak mała aktywność ruchowa, otyłość, nadmiar tłuszczów i węglowodanów w diecie  wywołuje  u wielu osób nietolerancję glukozy, która objawia się niewrażliwością obwodowych tkanek na insulinę . Chociaż początkowo nie ma jawnej cukrzycy to tkanki stają się oporne na insulinę. U większości osób trzustka , chcąc zrekompensować te niedobory produkuje więcej insuliny, tak więc nie od razu dochodzi do nietolerancji glukozy czy cukrzycy. Jednak gdy stan taki trwa zbyt długo prowadzi to do zwiększonego ryzyka  chorób zwłaszcza układu krążenia. 
Ciągła niewrażliwość tkanek na insulinę może doprowadzić do powstania cukrzycy insulinoniezależnej typu II.

Krążąca we krwi glukoza odkłada się w postaci tkanki tłuszczowej, gdyż nie jest wykorzystana przez komórki. Nietolerancja glukozy często współistnieje z podwyższonym poziomem cholesterolu i trójglicerydów oraz kwasu moczowego, co zwiększa ryzyko rozwoju chorób sercowo - naczyniowych. Nadmiar LDL "złego" cholesterolu odkłada się w postaci blaszek miażdżycowych wewnątrz naczyń krwionośnych co prowadzi do miażdżycy (zamykanie światła naczynia krwionośnego) i groźby zatoru spowodowanego oderwaniem się złogów miążdżycowych i zablokowania tętnic (zawały, udary).


Nieodpowiednie leczenie i zaniedbania dietetyczne mogą doprowadzić do wystąpienia licznych, groźnych powikłań: śpiączki cukrzycowej, retinopatii (zmiany zwyrodnieniowe siatkówki oka), nefropatii (zmiany w kłębuszkach nerkowych, powodujące zaburzenia pracy nerek), powikłań dermatologicznych (grzybice, czyraki, owrzodzenia), miażdżycy tętnic, zaburzeń naczyniowych kończyn dolnych lub zaburzenia czynności układu nerwowego.

Otyłość to nie tylko dyskomfort psychiczny  związany z naszym wyglądem, ale to przede wszystkim groźba powstania cukrzycy ,miażdżycy i nadciśnienia.

  Jak pomóc sobie w walce z cukrzycą ?  dalej >>>

 

top